Medzinárodný menový fond: Európske štáty potrebujú ďalšie reformy

10.04.2015 Celý región

Washington 9. apríla (TASR) - Európske štáty potrebujú zaviesť ďalšie reformy, aby pomohli svojim ekonomikám využiť zriedkavú príležitosť, ktorú im ponúka lacná ropa a nízke úroky, na zrýchlenie slabého rastu. Vyhlásila dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra DPA.

Pokles cien ropy prispel k zvýšeniu kúpnej sily európskych štátov, ktoré musia dovážať ropu. Európska centrálna banka (ECB) po ponuke lacných úverov komerčným bankám spustila v marci nový program, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), čiže masívny nákup dlhopisov eurozóny, aby podporila hospodársky rast regiónu. Lagardeová upozornila, že ak vlády nevyužijú tieto tri faktory a neuskutočnia hospodárske reformy, bude to chyba.

Upozornila, že štáty, ktoré odkladali reformy, majú teraz tie najlepšie podmienky na ich realizáciu. Nízke ceny ropy aj nízke náklady na obsluhu dlhov sú ideálne na "naštartovanie" ekonomiky.

Lagardeová v prejave pred blížiacim sa jarným zasadaním MMF, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň, vyzvala štáty v Európe, aby efektívne investovali do infraštruktúry a zvýšenia produktivity a podporili ich reformami pracovného trhu, trhu produktov a služieb.

Eurozóna v uplynulých rokoch prijala rad opatrení, vďaka ktorým zosilnela. Vytvorila napríklad záchranný fond s úverovou kapacitou vyše 500 miliárd eur, posilnila tzv. fiškálnu úniu a dosiahla pokrok pri zjednocovaní bankového systému.

Môže však urobiť ešte viac. Podľa šéfky MMF región, ktorý platí eurom, potrebuje teraz naliehavo činy namiesto rečí.

Lagardeová zároveň skonštatovala, že vyhliadky globálnej ekonomiky sa v uplynulých šiestich mesiacoch zlepšili, aj keď jej rast ohrozujú geopolitické riziká.

MMF na budúci týždeň zverejní revidovanú prognózu pre svetovú ekonomiku, ktorá vlani vzrástla o 3,4 %.
 

Vyberte región